Vilken kaffekopp till vilket kaffe?

Visste du att det finns olika kaffekoppar som används till olika sorters kaffe? Det är sant. För dig som kanske bara dricker kaffe på morgonen, och eventuellt en kopp på eftermiddagen, använder du säkerligen bara din hederliga kaffekopp. Men för den som är van vid att brygga espresso, kaffe latte eller andra sorters kaffe är du kanske medveten om att olika sorters kaffe kräver olika koppar. Men varför är det så?

Om allt kaffe smakade och fungerade likadant oavsett vilken kopp det serveras i så hade det inte funnits så pass många olika typer av kaffekoppar. Men i och med att det finns en kopp för espresso, en för bryggkaffe och andra koppar för andra sorter så måste det ju finnas någon form av anledning till detta – och det gör det! Vi ska förklara lite mer ingående varför man använder sig av olika sorters muggar för olika sorters kaffe, så att du kan få en bättre inblick i varför valet av kopp spelar roll.

Kaffemuggar och kaffekoppar

När man dricker sitt bryggkaffe hemma eller ute på ett kafé serverar man det oftast i kaffemuggar eller koppar. Det är ett bra val för bryggkaffe, på grund av att de rymmer mer och att bryggkaffe oftast är lite mer robust. I en vanlig kaffekopp vill man gärna få plats med så mycket bryggkaffe som möjligt, därför är det ett bra val för exempelvis morgonkaffet eller för en fika.

Espressomuggar

När det kommer till espresso och cappuccino kanske ni har tänkt på att kaffet alltid serveras ur små koppar, som liknar de som kommer från serviser. Det finns faktiskt en bra anledning bakom det valet!

En espresso består av en mindre mängd kaffe, en espressoshot. Man kan välja att beställa en enkel eller en dubbel, och den är gjord för att smuttas på och inte dricka rakt upp och ned. Espressomuggarna ska i regel rymma 5–12 cl kaffe och vara små nog för att rymma just den mängden, och inte mer eller mindre.

En cappucino däremot, serveras ofta ur en mugg som liknar espressomuggen, men den är aningen större och framförallt bredare. Detta beror på att en cappucino består av en tredjedel kaffe, en tredjedel mjölk och en tredjedel skum. Genom att använda en bredare kopp är det lättare att få i sig alla tre delarna i samma klunk!

Latte och latte macchiato

När man serveras en kaffe latte eller en latte macchiato gör man det alltid ut glas, koppar eller muggar som är höga i kanten och som rymmer upp till 36 cl. Det beror helt enkelt på att hela drycken ska få plats, då den innehåller mycket kaffe och mycket mjölk.

Tjocklek på porslinet

Även tjockleken på porslinet spelar roll när man ska dricka kaffe. Ett tjockare porslin fungerar bäst för en robustare kaffesort, medan ett tunnare porslin gör det lättare att ta små klunkar av kaffe som är gjort för att verkligen avnjutas.

Så där har ni det – vilka olika koppar som finns och vilken som ska användas till vilken sorts kaffe. Ni kan läsa mer om kaffe, olika koppar och andra redskap här på vår hemsida!

Betyg 0 / 5. Röster: 0

Inga röster.