Olika utbildningssystem för verksamheter

För att främja kompetensutveckling bland era medarbetare är det viktigt att investera i en väl lämpad utbildningsplattform. Idag finns det flera olika system och plattformar, såsom LMS, LXP och LLP, men vad betyder egentligen dessa förkortningar?

Det är inte alltid lätt att ha koll på alla förkortningar som finns och vad de kan ge just din verksamhet. LMS vs LXP, vad är bäst av dessa, eller ska du satsa på LLP?

Dessa förkortningar står för olika saker, LMS står för Learning Management System, LPX står för Learning Experience Platform och LLP står för Learning Lifecycle Platform.

Learning Management System

Learning Management System eller LMS som många känner den som är en vanligt förekommande lärplattform som oftast inriktar sig på administrativa funktioner samt hantering och distribution av läromaterial. Många gånger är detta den första typ av utbildningsystem många kommer i kontakt med. Det finns olika varianter av LMS med varierande funktioner, men de delar oftast liknande grundläggande egenskaper.

Learning Experience Platform

När man då jämför LMS vs LXP så är Learning Experience Platform designad för att erbjuda en mer personlig inlärningsupplevelse jämfört med LMS. Plattformen i sig ger användarna möjlighet att själva skapa och publicera innehåll. Systemet i sig kan vara lite svårare att komma igång med eller att integrera med andra eftersom den oftast kommer som en open source-plattform.

Learning Lifecycle Platform

Det finns även ett tredje utbildningssystem som kanske kan passa bra. Det är då LLP, alltså Learning Lifecycle Platform. Denna kombinerar de bästa funktionerna från både LMS och LXP samt gör att du kan hantera en hel del andra saker med utöver medarbetarnas inlärning.

Vad ska du välja?

När dui letar efter en lämplig lärplattform eller utbildningssystem är det viktigare att fokusera på hur plattformen kan hjälpa dig och din organisation att lösa era specifika behov än att fastna vid förkortningarna. Tänk noga över vad din verksamhet eller organisation faktiskt behöver och välj en lösning som passar bäst för dina unika utmaningar och mål.

Betyg 0 / 5. Röster: 0

Inga röster.